RAŞADARA CAMİ PROJESİ

Diyauddin Hazretlerinin Köyü Unutulmadı

Ahsen Vakfı tarafından Batman’ın Kozluk ilçesi Çayönü (Raşadara) köyüne Cami ve Lojman yapıldı. Son Osmanlı alimlerinden Şeyh Muhammed Diyauddin (k.s.) köyüne yapılan Cami ile Lojman Projesini Vakıf Başkanı Rasim Tekeci bizzat yönetti.

Son Osmanlı alimlerinden Şeyh Muhammed Diyauddin (k.s.) hazretleri, Şeyh Fethullah Verkanisî k.s.’nin sağlığında on yıl, onun vefatından sonra da yirmi dört yıl olmak üzere hayatının yarısını insanları sırat-ı müstakime çağırmakla geçirdi. Sohbetle, nasihatle, dersle, mektupla tam otuz dört yıl arayanlara dosdoğru yolu tarif etti. Birinci Dünya Savaşı’nda elinde silahı, peşinde talebeleri, Doğu Cephesi’nde Osmanlı’nın 5. Tümenine destek olarak Ruslara ve Ermenilere karşı savaştı.

Bu savaşta birçok talebesiyle birlikte kardeşleri Muhammed Said ve Muhammed Eşref şehit olmuş, kendisi de yaralanıp sağ kolunu kaybetti. Allah Tealâ, o yıllarda altmışlı yaşlarında olan bu veli kuluna bir de "gazilik" rütbesi verdi. Otuz dört yıl boyunca İslâm’ın sahabe dönemindeki safiyeti ile yaşanması için gayret eden Şeyh Muhammed Diyauddin (k.s.) hazretlerini vefatının üzerinden 95 yıl geçmesine rağmen unutmadı.

Bitlis’in Norşin İlçesinde kabri ve türbesi bulunan Şeyh Muhammed Diyauddin Hazretlerinin köyü Raşadara, özellikle yazın ziyaretçi akınına uğruyor. Hazretin köyündeki caminin küçük yetersiz olması ve gelen ziyaretçilere hizmet verememesi üzerine Ahsen Vakfı harekete geçti.

Ahsen Vakfı tarafından daha önce Bitlis'in Norşin ilçesindeki Kabir ve Türbesi Onarılan Büyük Veli Şeyh Muhammed Diyauddin Hazretlerinin köyü için cami ve lojman projesi hazırlandı. Köy ortasında 1.500 metrekare alana 200 metrekare Cami, 150 metrekarelik de lojman projesi hazırlandı.

Bölge halkının ve Semerkand Vakfının da desteğinin alınmasının ardından projenin uygulamasına geçildi. Yaklaşık 1 yıl süren çalışmaları Ahsen Vakfı Başkanı Rasim Tekeci bizzat yerinde yönetti. Ahsen Vakfı Tarafından organize edilen projenin tamamlanmasının ardından Cami ve Lojman hizmete açıldı.

Projenin tamamlanmasının ardından Şeyh Muhammed Diyauddin Hazretlerinin köyünü ziyaret eden vatandaşlar, rahatça abdest alabilecekleri, namaz kılıp dinlenebilecekleri bir mekana kavuşmuş oldu.

Allah 1 Tuğla da olsa emek verenlerden razı olsun.